ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

psilakis yannis photo 1
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΙΛΑΚΗΣ (1967-2006)

Ο Γιάννης Ψιλάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε Παγκόσμια Ιστορία στο Λονδίνο. Η ενασχόλησή του με την φωτογραφία ξεκίνησε σαν μάθημα επιλογής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και έκτοτε έγινε το μόνο μέσο «οπτικής» και καταγραφής των γνώσεων και εμπειριών του.

Από το 1997 ασχολήθηκε με την φωτογραφία επαγγελματικά, καλύπτοντας λαογραφικά και ταξιδιωτικά θέματα τα οποία εστιάζονται σε απομονωμένα μέρη του πλανήτη καθώς και στην σπουδή των τελευταίων γηγενών φυλών.

Έχει ταξιδέψει από τα νησιά της Ινδονησίας στα υψίπεδα της Παπούα Νέα Γουινέα και του Πακιστάν, στα ενδότερα της Ινδίας και του Κασμίρ, στην Αιθιοπία και την Τυνησία, στις Άνδεις της Βολιβίας και της Χιλής.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του σε αυτά τα μέρη έχει ζήσει μεταξύ άλλων μαζί με τις φυλές των Mentawai στο νησί Siberut του Ινδικού Ωκεανού, των Huli στα βουνά της Παπούα Νέα Γουινέα, των Kalash στις οροσειρές του Καρακοράμ, των Hunzakut στον Ινδικό Καύκασο και των Ινδιάνων Mapuche και Aymara στον Αμαζόνιο και στις Άνδεις της Λατινικής Αμερικής.

Η αγάπη του γι'αυτούς τους άγνωστους στο δυτικό κόσμο πολιτισμούς και η ένταξη και αφομοίωση του από τις κοινωνίες αυτές κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί, τον οδήγησαν στο να μελετήσει τη μουσική τους και να παίζει τα ντόπια παραδοσιακά όργανά τους.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα ενώ έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις.